Project ‘Driemaal Leeuw’

‘Driemaal Leeuw’ wil honderd jaar na de feestelijke ingebruikname van Concertgebouw De Vereeniging aandacht besteden aan leven en werk van de drie leden van de kunstenaarsfamilie Leeuw, die rond 1900 het toen heersende ideaal van het Gesamtkunstwerk hebben verwezenlijkt door een innige vorm van samenwerking, ieder vanuit zijn eigen discipline. Daarbij hebben zij in de periode 1880-1940 hun stempel gedrukt op het culturele leven van Nijmegen en het aanzicht van de stad.
Het project is vierledig: een boek (verschijnt bij Uitgeverij Vantilt), een tentoonstelling (Museum Het Valkhof), een mini-expositie (Concertgebouw De Vereeniging) en een website (driemaalleeuw.com).

Betrokkenen

Dit project is een initiatief van Willem Jan Pantus in samenwerking met Museum Het Valkhof (Barbara Kruijsen), het Regionaal Archief Nijmegen (Rob Camps) en Uitgeverij Vantilt (Marc Beerens), op het vlak van de fondsenwerving bijgestaan door Heleen Wijgers. Inhoudelijk dragen Lidwien Schiphorst en Gerard Lemmens in belangrijke mate bij aan het schrijven van de tekst voor de publicatie. R.L.H. van Rooij uit Eindhoven verzorgt de genealogie. Verschillende leden van de familie Goedhart verlenen op betrokken wijze hun medewerking door wat rest uit de nalatenschap van Oscar Leeuw ruimhartig voor onderzoek ter beschikking te stellen.

 

Over een kunstenaarsfamilie