Di 3 mei: Seniorencollege Driemaal Leeuw

In 2015 was het honderd jaar geleden dat het Nijmeegs Concertgebouw ‘de Vereeniging’ feestelijk geopend werd. Reden genoeg om stil te staan bij het werk van architect Oscar Leeuw (Roermond 1866-1944 Nijmegen) en zijn broer, de kunstschilder Henri Leeuw jr. (Roermond 1861-1918 Amsterdam) en hun vader, de beeldhouwer Jean Henri Leeuw (Arcen 1819-1909 Nijmegen). Als geen andere familie hebben zij het aanzien van Nijmegen in het fin-de-siècle en de eerste helft van de twintigste eeuw bepaald, zo talrijk zijn de gebouwen en de beelden in de stad en haar omgeving. De meer dan levensgrote leeuw in het Kronenburgerpark, Villa Dennenheuvel in Ubbergen en het Jachtslot op de Mookerheide zijn maar een paar voorbeelden. Maar ook verder van huis timmerde Oscar Leeuw aan de weg. Daarvan getuigen onder meer het – inmiddels voormalige – warenhuis van Vroom & Dreesmann in ’s-Hertogenbosch en het paleis-raadhuis van Tilburg.

Tegen de achtergrond van het opbloeiende culturele leven van Nijmegen schetst Willem Jan Pantus leven en werk van deze opmerkelijke kunstenaarsfamilie. Samen met dr. Lidwien Schiphorst en drs. Gerard Lemmens werkt hij aan een studie die eind dit jaar bij Uitgeverij Vantilt verschijnt. De hechte samenwerking van drie leden uit één familie met ieder zijn eigen kunstdiscipline blijkt een gouden greep in een tijd waarin het Gesamtkunstwerk in hoog aanzien stond. De drie Leeuwen brachten het streven naar de samenhang van de kunsten, dat rond 1900 in de art nouveau of Jugendstil een hoogtepunt bereikte, daadwerkelijk in praktijk.

Dr. W.J. Pantus is kunsthistoricus en germanist en werkte aan de universiteiten van Nijmegen en Münster. Hij promoveerde in 1994 op een proefschrift over de samenhang van tekst en illustratie in de poëzie van de eeuwwisseling en schreef o.a. Wort und Bild im Jugendstil (Keulen 2000) en Tussen Apollo en Bacchus, Nijmegen 1990 (over Concertgebouw De Vereeniging, samen met Joyce Kiliaan).

De lezing in het kader van het Seniorencollege in het OBG-Dienstencentrum is voor iedereen toegankelijk. Entree: 4 euro; met OBG-voordeelpas 2,50 euro.

Datum: dinsdag 3 mei 2016

Plaats: OBG, Professor Cornelissenstraat 2, 6524 PJ Nijmegen

Aanvang: 14.00 – 16.00 uur

Website: www.obg.nu